Time out tocht
Misschien heb je nood aan een time-out weekend?
Misschien is zelf een weekend te kort en beslissen we samen om 5 dagen onderweg te zijn?
Een time-out tocht is een unieke 'rite-de-passage'.
Met een hond uit onze roedel gaan we op tocht naar een 'niemandsland': door de eigen leefwereld achter te laten en stap voor stap nieuwe drempels te overschrijden, creëren we een opportuniteit om de oude stress/crisis/identiteit achter je te laten en met een hernieuwd zelfbeeld een herintrede te doen in je eigen leefwereld.
De bijzondere locatie (in een natuurlijke omgeving) en ervaringsgerichte activiteiten (de zorg voor en de omgang met een roedel op tocht) hebben tot doel om je uit je comfortzone te halen en binnen de stretchzone op zoek te gaan naar je eigen krachten.
Door ontheemding kan je een andere rol opnemen en jezelf en anderen op een andere manier leren zien. Hierdoor kan je een ander perspectief herwinnen en (opnieuw) in beweging komen.
"If you only walk on sunny days
you'll never reach your destination"
- Paulo Coelho -
We vertrekken op zwerftocht met een hond. We zijn dan even thuisloos, ontheemd, om letterlijk afstand te nemen van wat vast is gelopen in het leven. Je slaapt in je eigen tentje en we nemen slechts weinig geld mee. Elke dag stappen. De natuur in. Elke nacht op een andere plek ons kamp opslaan, nieuwe mensen onderweg ontmoeten. We trekken ‘ver weg’, in de vergeten uithoeken van België, vaak langs de grens, via trage wandelwegen door prachtige landschappen.
Door 'onderweg te zijn' op tocht worden we elk moment in een onbekende situatie geplaatst. Zo kunnen we niet meer op de vertrouwde omgeving terugvallen en daardoor zijn we op elkaar aangewezen en samen verantwoordelijk voor de verzorging van de honden.
Er wordt een appèl gedaan op verantwoordelijkheidsgevoel, solidariteit, inzet en creativiteit om onze tocht tot een goed einde te brengen.
Typerend voor de time-out tochten zijn de eenvoudige en trage manier van leven, gecombineerd met de routine van het stappen en de onvoorspelbaarheid van wat kan gebeuren onderweg. De achterliggende gedachte is dat de mens vaak gevoeliger is voor de wetten van de natuur, dan voor regels die door gezaghebbende volwassenen of de maatschappij worden opgelegd.
Voor de meerdaagse tochten gebruiken we een professionele mushing-kar (zie het als een hondenslede maar dan op wielen) waarop kampeergerief en proviand opgebonden ligt, zodat we het niet zelf hoeven te dragen en onze handen vrij hebben om de honden te begeleiden. De hond trekt (graag!) en zelf duwen we achteraan mee, in plaats van op de kar te staan. Op die manier is het voor iedereen aangenaam een lange tocht te ondernemen en hoef je niet over een uitzonderlijke conditie te beschikken.
Zelf zijn we grote fan van ‘snuffelmomenten’ vooraleer we op time-outtocht vertrekken met een hond uit de roedel. Dan kom je -indien mogelijk- ‘een onbepaalde tijd’ langs om jezelf en de honden de kans te geven elkaar vooraf te leren kennen.
Tijdens enkele ‘terugkomdagen’ kan later ook nazorg worden geboden.
- Dit laatste is zeker aangeraden wanneer een begeleiding de functie van een ‘crisis’ time-out heeft. Indien mogelijk of gewenst worden ouders, familie, opvoeders, leerkrachten, vrienden, een jeugdrechter, een consulent, ... mee betrokken worden in de beleving van de “Lichtwolven”-begeleiding.